Taiwanese shaved-ice dessert

Ice-cream is something quite simple, everybody knows it and everybody has its favorite flavour, but Taiwanese ice-cream is very different, and it amazed me everytime and had some (and that was quite a lot!).
La glace telle qu’on la connaît n’a rien d’exceptionnel, la plupart des gens adorent ça et tout le monde a son parfum favori. Mais à Taïwan, c’est une autre affaire. La glace ici est totalement différente et m’a délicieusement étonné à chacune des nombreuses fois où j’en ai mangé !

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mango, mix fruits and red beans bào bīng

Often called bào bīng (剉冰), the dessert all first start with a big bloc of ice which is , you guess it, shaved, in order to get a full bowl of shaved ice, and here’s already one of the secret that makes it great, taiwanese ice is extremely thin, it doesn’t come out like a hard frozen snow ball, instead it has this kind of a snow-like texture that makes it very fine and light once you eat it.
Now you probably wondering about the taste, and again, the answer is easy and great, it’s all about topping here. And you’ll be satisfied no matter your tastes, common  toppings for baobing includes fruits like mango, strawberry, banana, watermelon, etc…..and also, grass jelly (they’re crazy about jelly here), red beans, taro, mug beans, sweetened peanuts, etc….
Atop of that already full bowl, the vendors often add a scoop of fresh ice-cream (which flavours suits with the toppings of course), and in order to tie the whole dessert together, finish it with a generous dash of sweetened condensed milk, sugar cane syrup or chocolate sauce, depending on the flavors or topping you order.

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banana & chocolate bào bīng (剉冰)

Généralement appelé bào bīng (剉冰), la glace taïwanaise pourrait s’apparenter à la glace pilée que l’on connaît bien en France. La préparation débute avec un gros bloc de glace « râpée » à l’aide d’une machine. Il en résulte un bol plein de glace fine et légère comme de la neige, sans cristaux durs ou gelés qui pourraient être désagréables.
Pour ce qui est du goût, le vendeur ajoute ensuite différentes garnitures, et à ce niveau-là, il y en a pour tous les goûts ! À commencer par les fruits : mangue, fraises, banane, pastèque, etc… Et ensuite de la gelée (ils adorent la gelée ici), des haricots rouges, du taro, des cacahuètes caramélisées, etc.
Il arrive souvent que le vendeur ajoute encore une boule de glace « classique » pour nous (dont le parfum s’accorde avec la garniture, évidemment) au sommet. Et pour finir en beauté, ce bol déjà bien rempli est recouvert d’un filet de lait condensé sucré, de sirop de canne à sucre ou de sauce chocolat, selon ce qui correspond le mieux à l’ensemble.

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chocolate & oreo bào bīng served in a waffle

Another variations is xue hua bing (雪花冰) commonly reffered to as taiwanese snow ice. Unlike baobing, the ice here is already flavored (chocolate, green tea, fruits, etc….) and mix with milk before a special machine turn it into a layered looking heap of ice. Since the main point of xue hua bing is the way it looks like, only slight toppins are added, like corn or chocolate vermicelli.

Une autre variante très populaire est le xue hua bing (雪花冰) souvent appelée « snow ice ». Contrairement au baobing, la glace ici est déjà parfumée (chocolat, thé vert, fruits, etc….) et mélangée avec du lait avant qu’une machine ne la transforme en un tas de glace « feuilletée ». Vu que l’intérêt principal du xue hua bing est l’esthétique, les garnitures ajoutées sont uniquement décoratives (corn flakes, vermicelles, etc….)

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